top of page
omerfarukartar3

Matematiği Sevmek veya Sevdirmek

Güncelleme tarihi: 3 May 2021



MATEMATİK NEDİR?

Matematik tanımlanması zor bir kavramdır. Matematiği tanımlayanlar genellikle matematiğin bazı özelliklerini sıralamayla yetinmişlerdir. Fakat bu özellikler matematiğin tam anlaşılmasına yetmemektedir. Matematiğin en açıklayıcı tanımlarından biri, “biçim, sayı ve çocukların yapılarını, özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri usbilim (mantık) yoluyla inceleyen ve sayı bilgisi (aritmetik), cebir, uzam bilim (geometri) gibi dallara ayrılan bilim dalı" olduğudur. (TDK, 1983)


Matematik toplumlar arası bir iletişim aracıdır. Kendine özgü kavramları vardır. Bu kavramları öğrenmeyen insan matematiğe ön yargı ile bakmaya başlar. Ön yargılarımız hayattaki en büyük engellerimizdir, peki bu engeller aşılamaz mı? Hayatımızda matematiğe hiç yer yok mu sizce? Bir bakalım isterseniz.


Günümüzde kadın erkek demeden herkesin en çok sevdiği şeyin araba kullanmanın aslında tamamen matematik bilgisi olduğunu hiç düşünmemişsinizdir bugüne kadar. Gazetelerin bilmece- bulmaca eklerinde yer alan mozaik bulmacalar, tavla, okey ve satranç gibi oyunlar matematik seven -sevmeyen, bilen -bilmeyen herkesin hayatında olan oyunlardır. Tavla, okey ve zarla oynanan oyunlar “şans” olarak nitelenebilen, önceden bilinmeyen durumlar içerse de büyük ölçüde strateji geliştirme, akıl yürütme gibi matematiksel davranışlar gerektirir, buradan yola çıkarak bile matematiğin ne derece hayata dahil olduğunu anlayabiliriz.



Matematiğin kendisi de tam bir oyundur. Zihinde oynanan bir oyun. Oyunun hareketlerinin gelişimini, kâğıt üzerine yazdığınız sembollerle izlersiniz. “Oyun ilerleyip soyutlamalar birbiri üzerine yığılınca semboller artık başka sembol kümeleriyle ifade edilmeye başlar. Mecazlar üst üste katlanır ve nesneler arasındaki benzeşimlerin incelenmesi şeklinde başlayan şey daha sonra benzeşimlerin ustaca oynanmasına dönüşür. Bu aşamada matematiğin kendisi bir canlılık kazanır ve yeni düşünsel nesneler yaratmaya başlar.


King J. P. “Başlangıçta aksiyomlar ve tanımlar gerçeğin bir yansıması olarak belirlendiği halde artık onlardan çok uzaklarda, düşüncenin açık denizlerindeyizdir. Gerçekliğin ufku günler önce gözlerden uzaklaşmıştır der.”


Matematiği nasıl öğrenebiliriz derseniz bir hedefin içine serpiştirmeyi deneyin hedefe ulaşmak adına göstereceğiniz gayret sizin çok daha kolay öğrenmenizi sağlayacaktır. Oynadığınız oyunlara kullandığınız teknolojik aletlere bir de bu gözle bakmayı deneyin.


Matematik öğrenme yolunda hepinize başarılar dilerim. Yazımın iyi ve kötü yanları için yorum yapmayı ve sitemize üye olmayı unutmayın. İyi günler dilerim.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page