Feynman Tekniği
Bir dersi, konuyu öğrenirken veya sınava hazırlanırken zamanı doğru yönetmeniz gerekmektedir. Konularınız sıra dizilmiş ve sizler de bu konuları kısa bir zamanda verimli bir şekilde bitirmek istiyorsanız Feynman tekniğini kullanabilirsiniz.
Feynman tekniğini Richard Feynman adında Amerikalı fizik profesörü kurmuştur. Richard Feynman; parçacık fiziği, kuantum mekaniği alanlarında yaptığı çalışmalardan dolayı Nobel Fizik Ödülü almıştır. Başarılı bir öğrenci olan Feynman kendi tecrübeleri ile bu verimli tekniği geliştirmiştir.
Feynman Tekniği Nasıl Uygulanır?
Feynman tekniği 4 adımdan oluşmaktadır ve kullanımı çok kolaydır. Bu yöntemi doğru bir şekilde uyguladığınızda hayatınızın önemli bir yerinde olacaktır.
1. Adım Konu Seçimi
İlk olarak öğrenmek istediğiniz veya kendinizi geliştirmek istediğiniz bir alan seçmelisiniz. Seçtikten sonra boş bir kâğıda bu alan hakkında bildiğiniz her şeyi yazmalısınız bildiklerinizi yazdıkça yeni bilgilerin geldiğini ve bunların birbirini tetiklediğini göreceksiniz ve bu yeni bilgiler gelmeye devam edecektir.
2. Adım Öğrenmek İçin Öğretmek
Feynman’a göre bir konuyu iyi anlamak için başkalarına anlatabiliyor olmak gerekmektedir. Bu adımda konu ne kadar karmaşıkta olsa sizin karşınızdaki kişiye bir çocukmuşçasına en basit bir düzeyde anlatmanız gerekmektedir. Böyle hem konu kavramış olup hem de konu üzerindeki çalışma zamanını azaltarak zaman yönetim gücünüz artar. “Bir şeyi 6 yaşındaki bir çocuğa anlatamıyorsanız, konuyu siz de anlamamışsınız demektir.” Albert EİNSTEİN
3. Adım Kendi Öğrenmenizi Sorgulamak
Çalıştığınız ve tamam ben bu konuyu öğrendim dediğiniz konuyu bir başkasına anlatırken kendi eksikleriniz görür ve tekrar gözden geçirmeniz gerektiğini fark edersiniz. Bu fark etmeleriniz arttıkça konuyu öğrenmek için farklı kaynaklara bakmaya başlarsınız ve böylece zayıf olduğunuz yerlerin üzerinde daha fazla çalışır ve konuyu tamamıyla öğrenmiş olursunuz. Konular üstünde tekrarınız arttıkça eksikleriniz azalacak ve daha da iyiye gideceksiniz.
4. Adım Basit, Özgün Olmak ve Benzetmeler Kullanmak
Bir konuyu anlatırken o konudaki tanımları, açıklamaları okumak yerine kendi tanımlarınız oluşturun. Böylece konular artık sizin kişiselleşecektir. Daha fazla aklınızda kalmaya başlayacaktır. Ansiklopedik bir tanım yapmak yerine konu ile ilgili benzetmeler ile aranızda bir bağ kurun. Bu benzetmeler sayesinde bilgiler ön bellekten çıkıp kalıcı belleğe girecektir.
Feynman Tekniği Örneği Pisagor Teoremi
Pisagor teoremini anlamak ve anlaşılmasını kolaylaştırmak için tüm bildiklerimizi bir kâğıda yazalım. (Formülü, tarihçesi vb.) ardından bu teoremi bilmeyen bir kişi için nasıl anlatacağınızı düşünelim. Anlatmak için şekillerden veya çizimlerden yararlanabilirsiniz. Son olarak karşınızdaki kişinin konu tamamıyla anladığını söyleyene kadar tekrarlayın. Böylelikle başkasına öğretirken sizde konuyu pekiştirmiş olacaksınız.
Öğrenmeniz gereken bütün konuları daha kolay öğrenmeniz için başarılar dilerim. Yazımın iyi ve kötü yanları için yorum yapmayı ve sitemize üye olmayı unutmayın. İyi günler dilerim.
Diğer Makalelerimize ulaşmak için buraya tıklayınız.
Comentarios