Kaliteli Bir Bilimsel Yazı İçin Öneriler
Yazmayı sevsek de sevmesek de hayatımızın bir noktasında mutlaka yazı yazma gereksinimi duyarız. Mesela öğrencilik hayatımız boyunca en kötü bir kere de olsa yazı yazmamız gerekir. Ödevler, sunumlar, bitirme tezleri derken bilimsel nitelikte yazılar yazmaktayız. Özellikle sosyal bilimlerde yazı yazmak bir zorunluluktur. Çünkü sosyal bilimler yazarak nesilden nesile aktarılır, kalıcılığını korur. Bu yazımda da sizlere daha çok sosyal bilimlerde nasıl iyi bir yazı yazacağınız hakkında öneriler vereceğim.
Bu yazımın kaynağı Deirdre N. McCloskey – İktisadi Konular Hakkında Yazmak isimli kitap. Sadece iktisat değil sosyal bilimlerle ilgilenen herkesin okuyabileceği bir kitap.
İpucu #1 - Yazar ilk önce, yazmak için okumanın gerekli olduğunu söylüyor.
Bilimsel bir yazı için okumak kaçınılmazdır zaten. Literatür taraması dediğimiz kaynak taraması bilimsel yazının ön koşuludur.
İpucu #2 - Yazmaya başlamak için tarama aşamasını bitirmeyi beklememeliyiz.
Tarama aşamasına devam ediyorken aklımızda bir fikir, cümle varsa mutlaka yazıya geçirilmelidir. Yazdıkça düşünürüz, düşündükçe okuruz.
Taramamız bitti dedik, tamamen yazım aşamasına geçtik. Yazdık yazdık fakat bir yerde tıkandık. Söyleyecek cümlemiz kalmadığı anda daha çok okumamız daha çok araştırmamız gerektiği ortaya çıkar. Yazı bitene kadar okumayı tam olarak bırakamayız.
"Kendi geleceğini yazmak istiyorsan kalemi başkalarının eline verme" – Alexsandr Puşkin
İpucu #3 - Paragraflar ne çok uzun ne çok kısa olmalıdır.
Uzun paragraflar okuyucuyu sıkar, kısa paragraflar ise yazıya cansız bir nitelik verir.
İpucu #4 -Hakaretten kaçınmalıyız.
Eleştiri yazısı yazmıyorsak teorileri, bakış açılarını yermemeliyiz. “Bu tam bir saçmalık”, “Bu hipotez hayal ürünü” gibi cümleler kurmamalıyız.
İpucu #5 - Anlaşılmak ve okunmak için yazıyoruz.
Bilimsel yazılar berrak olduğu müddetçe öğretici olabilir. Sanatlı kelimeler, anlamsız tekrarlar, karmaşık grafik ve tablolar kullanılmamalı. Kelime haznemizi geliştirmeli bunun için de bol bol kitap ve makale okumalıyız. Ayrıca sözlük de kullanabiliriz. İyi yazı yazmak bir yetenek değildir, yazmak üzerine bunca kitap varken kimse yazmanın yetenek olduğunu savunamaz. Yazmanın ilk kuralı kendimize güvenmek ve okumayı sevmektir. Gerisi kendiliğinden gelir ve yazdıkça gelişiriz.
Diğer Makalelerimize ulaşmak için buraya tıklayınız.
Yazımın iyi ve kötü yanları için yorum yapmayı ve sitemize üye olmayı unutmayın.
İyi günler dilerim.
Comments