top of page
omerfarukartar3

Öğrenmeyi Öğrenmek İsteyenler İçin Yollar

Öğrenmeyi öğrenme stratejileri, bireyin kendini tanıması ile başlayan süreçte, kendi öğrenme biçimlerine göre seçtiği yol ve yöntemlerdir. Bireyin, bilgiyi nasıl öğreneceğini ve nasıl anlamlandıracağını bilmesi yaşam boyu kendini yönetecek kararlar alması için gereklidir.



Bireyde oluşacak öğrenme isteği öğrenmeyi öğrenmenin başlangıç seviyesidir.

Bu bağlamda öncelikle açıklanması gereken öğrenme kavramı vardır.

Öğrenme, insanlık tarihinin başlangıcından bugüne devamlılığı gerçekleşen ve dünyayı dönüştüren bir kavramdır. Her yeni bilgi bir önceki üzerine inşa edilirken insan zihnine dair öğrendiklerimiz de değişmektedir. Bilgi evrenindeki tüm unsurların araştırılması insan hayatına da yansımaktadır. Bilgiyi değerli kılan, onun insana ve insani gelişmişliğe olan katkısıdır. Bu durumda insan beyninin bilgiyi bulması kadar, onu nasıl kullanacağı ve yorumlayacağı da önemlidir. Farklı kurumlar penceresinde öğrenmenin tanımı değişiklikler gösterse de kavramın paydaşı olan değerler hemen hemen aynıdır. İnsanın iç ve dış kaynaklı etkenlere bağlı olarak, bilgiye erişip onu izlemesi söz konusudur. Bilgiyi işleme sürecinde bireyin aktif olarak süreci yönetip, yaşantısına dair kalıcı değişiklikler elde etmesine öğrenme denir. Öğrenme karakteri kişiden kişiye değişmektedir.




ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME NEDİR?

Öğrenmeyi öğrenme, temelde bireyin kendini tanıması ile başlar. Kendi ayırıcı niteliklerini fark edebilmesi ve bu niteliklere göre öğrenme stratejilerini belirleyebilmesidir. Burada bireyin aktif olmasını gerektiren bir anlama, anlamlandırma süreci söz konusudur. Bu süreç bireyin fiziksel çevre, genetik özellikler, bilişsel ve duygusal beceri düzeyleri tanımlanır. Bireye rehberlik yapacak, yol gösterecek eğitimcilerdir. Birey olarak öğrencinin, öğrenmeyi yaşamanın bir parçası haline getirebilmesi için gerekli 6 tane aşama vardır.



1) Hazır bulunuşluk: Yeni bir bilgiyi elde etmek için zihinsel olarak hazır olmak, diğer bir ifadeyle ön koşulların yeterliliğidir. Bilginin türüne göre bilişsel, duygusal, devinişsel davranışların varlığı öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Böylelikle öğrenmeye hazır olan öğrenci, bilgiyi içselleştirecek ve kalıcı değişiklik için sağlam bir zemin oluşacaktır.


2) Motivasyon: Yaşam boyu kişisel enerjiyi yüksek tutmak için motivasyon önemli bir etkendir. Kişinin kendini öğrenmeye güdülemesi, elde ettiği her yeni bilgiyi hayatına uyarlayabilmesi ile mümkündür. Bazen bir kişi ya da grupla bilgiyi paylaşmak, anlatmak veya bilgiyi sanatsal, estetik olarak farklı alanlara dönüştürmek de söz konusudur.





3) Bilgiyi organize etme: Öğrencinin karşılaştığı yeni bilgiyi tek başına algılaması değil, bir bütünün parçası olarak anlamlandırması önemlidir. Burada bilgi şemaları, kavram haritaları ihtiyaç duyulan bir yöntemdir. Yöntemi tanımada öğretenin rolü önemlidir.


4) Bilgiyi dönüştürme: Bugün bilgiye erişim kaynaklarının çok yönlü olduğu 21. yy'de bilgiye teorik olarak ulaşmak değil, bilgiyi nasıl kullanacağını bilmek öğrenmenin gerçekleştiğinin göstergesidir.


5) Öğrenmeyi Öğrenme Teknikleri: Öğrencinin yaşam boyu başarıyı yakalayabilmesinde, ilgili teknikleri kendi öğrenme stiline göre belirleyebilmesi gerekmektedir. Yaratıcı düşünme teknikleri, empati geliştirme ve devinişsel öğrenmeyi kanalize eder.


6) Bilişsel Denetim: Öğrencinin kendine göre olan öğrenme tekniğini seçebilmesi yada etkili olmayan tekniğin yerine doğru bir tercih yaparak öz denetimle bilgisini yönetebilmesidir.

Yazımın iyi ve kötü yanları için yorum yapmayı ve sitemize üye olmayı unutmayın. İyi günler dilerim.


Diğer Makalelerimize ulaşmak için buraya tıklayınız.

87 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page